Πάνω από τον κοσμοπολίτικο θέρετρο της Παλαιοκαστρίτσας κρύβονται χωριά μείζονος ενδιαφέροντος. Ένα από τα πιο γραφικά και όμορφα χωριά εξ αυτών είναι οι Δουκάδες. Έχουν χαρακτηριστεί ως «παραδοσιακός οικισμός» καθώς έχουν το ανάλογο υπόβαθρο.

Στους Δουκάδες βρίσκεται ίσως η πιο εντυπωσιακή κατοικία της Κερκυραϊκής υπαίθρου, το παλιό αρχοντικό της οικογένειας Θεοτόκη, συγκεκριμένα του Γεωργίου Θεοτόκη που υπήρξε πρωθυπουργός της χώρας το διάστημα 1899-1909.

Η κατοικία εκτείνεται σε περίπου 1.000 τ.μ., διέθετε έντεκα κρεβατοκάμαρες και μεγάλη τραπεζαρία που φιλοξενούσε στο παρελθόν υψηλά πρόσωπα της εποχής. Λεηλατήθηκε το 1946 και το 1961 αλλά σώθηκε η βιβλιοθήκη που είναι μεγίστης σημασίας και πρόσφατα έχει ανακαινιστεί και αποκαλύπτεται σε όλο της το μεγαλείο. Στους Δουκάδες υπάρχουν πολλά ακόμη αξιόλογα αρχοντικά που μπορεί κάποιος να ανακαλύψει περιδιαβαίνοντας στα σοκάκια του.

Αξιοπρόσεκτα κτίσματα αποτελούν η εκκλησία της Παναγίας της Μεσοχωρήτισσας που ονομάστηκε έτσι επειδή ακριβώς βρίσκεται στη μέση, στο κέντρο του χωριού και το δημοτικό σχολείο ενετικής αρχιτεκτονικής που διατηρείται σε πολύ καλή κατάσταση στην είσοδό του. Στην όμορφη πέτρινη πλατεία του χωριού θα βρείτε ταβέρνες και καφενεία, όπου μπορείτε να απολαύσετε παραδοσιακές Κερκυραϊκές συνταγές ή να δροσιστείτε με μια δροσιστική τσιτσιμπύρα, το τοπικό αναψυκτικό του νησιού!

Οι λάτρεις της πεζοπορίας μπορούν να απολαύσουν μια διαδρομή μέσα από ένα λιθόστρωτο μονοπάτι στο δάσος που οδηγεί στο εκκλησάκι του Αγίου Συμεών, σε υψόμετρο 350 μέτρων. Στην αφετηρία η θέα αποζημιώνει κάθε επισκέπτη. Από αυτό το σημείο μπορείτε να δείτε τους κολπίσκους της Παλαιοκαστρίτσας, τον όρμο των Λιαπάδων, την περιοχή Λιβάδι του Ρόπα ακόμη και την πόλη της Κέρκυρας. Κοντινές γραφικές περιοχές που χρήζουν επίσκεψης είναι οι Γαρδελάδες και η τοποθεσία Κριτσίλλα.

Η πρώτη γραπτή μαρτυρία για τους Δουκάδες συναντάται σε έγγραφο του 1616 και η ονομασία του χωριού προήλθε πιθανότατα από τους πρώτους κατοίκους του οι οποίοι είχαν το επώνυμο «Δούκας». Σπουδαίοι πολιτικοί και στρατιωτικοί άνδρες έχουν τόπο καταγωγή τους Δουκάδες, όπως ο ποιητής και πολιτικός Ιάκωβος Πολυλάς, ο Ιωάννης Βαπτιστής Θεοτόκης μέλος της Φιλικής Εταιρείας κ.α.

Ιστορία

Η μάχη στους Δουκάδες

Στις αρχές του 15ου αιώνα λέγεται πως στην τοποθεσία Κράτσαλο η ντόπια πολιτοφυλακή συνεπικουρούμενη από Βενετσιάνους αντιμετώπισαν μια δύναμη Γενοβέζων. Πρόκειται για ένα θρύλο σύμφωνα με τον οποίο εκείνη την εποχή αποβιβάστηκαν στην βορειοδυτική πλευρά του νησιού Γενοβέζοι επιδρομείς με σκοπό να πολιορκήσουν το Αγγελόκαστρο. Ξεκίνησαν λεηλατώντας τη Mονή Παλαιοκαστρίτσας και συνέχισαν προς την ενδοχώρα. Κάπου έξω από τους Δουκάδες, στην τοποθεσία Κριτσίλλα, μια δύναμη ντόπιων ποπολάρων πολιτοφυλάκων είχε προετοιμαστεί για να αντιμετωπίσει την επίθεση. Η μάχη που επακολούθησε ήταν σφοδρή και οι επιτιθέμενοι τα αδυνατούσαν να κάμψουν την αντίσταση των αμυνόμενων. Τελικά οι Γενοβέζοι οπισθοχώρησαν αναφωνώντας το φημισμένο «Αυτό είναι κράτος άλλο!» σε σπαστά ελληνικά. Έτσι λέει βαφτίστηκε και ο παρακείμενος ορεινός όγκος Κράτσαλο (Κράτος + άλλο). Τέλος, οι νεκροί της μάχης θάφτηκαν στην κοντινή τοποθεσία Μνήματα, ενώ το γεγονός έμεινε γνωστό, στην τοπική παράδοση, ως η μάχη των Δουκάδων ή η μάχη του Κριτσίλλα.

Στην τοποθεσία Κριτσίλλα, υπάρχει επιγραφή στο σημείο που σύμφωνα με την παράδοση έγινε η μάχη των Δουκάδων.

Πηγή

ΓΕΩΦΥΛΑΚΤΟ (2015). “Λάκωνες στην Κέρκυρα”, http://geofylakto.blogspot.com/2015/09/normal-0-false-false-false-el-x-none-x_25.html

ΣΚΑΛΙΤΗΣ, Θεόδωρος (2011). “Η μάχη των Δουκάδων“, Περί τση Κέρκυρας το ανάγνωσμα http://corfiatikoanagnosma.blogspot.com/2011/12/blog-post.html

Συνεργάτες
Συγγραφή Κειμένου: Άντα Κυριαζή
Φωτογραφικό Υλικό: Θωμάς Κατσαρός
Share this Post

Newsletter

Λάβετε πρώτοι τις πιο πρόσφατες ενημερώσεις του mykerkyra.

Subscribe