Η ιστορία του

Η ιστορία μας πάει πίσω στο 1831, όπου πολύ κοντά στα ίχνη της αρχαίας πόλης της Κέρκυρας του 8ου αιώνα π.Χ., σε ένα καταπράσινο αγρόκτημα έκτασης 258 στρεμμάτων,  χτίζεται μια εντυπωσιακή έπαυλη.

Ο Άγγλος Αρμοστής των Ιονίων Νήσων Φρέντερικ Άνταμ με αίτημα του στη Γερουσία ζητά την παραχώρηση του κτήματος του Αγίου Παντελεήμονα για να χρησιμοποιηθεί ως θερινή κατοικία των Αρμοστών και πραγματοποιεί το όνειρο της αγαπημένης του Νίνας Παλατιανού που επιθυμούσε να ζήσει σε ένα παλάτι στην εξοχή.

Το παλάτι του Μον Ρεπό που μάγεψε με τις ομορφιές του και την Αυτοκράτειρα Σίσσυ

Πολλά είναι τα μεγάλα ονόματα της εποχής που βρέθηκαν στην τότε έπαυλη Μον Ρεπό.

Οι δεξιώσεις, που πραγματοποιούνταν στους κήπους της έπαυλης, ήταν γνωστές σε Ελλάδα, Αγγλία και Ινδίες.

Μια εκ των επισκεπτών του παλατιού ήταν και η Αυτοκράτειρα της Αυστροουγγαρίας, Ελισάβετ, η οποία φιλοξενούνταν στην έπαυλη για μεγάλα χρονικά διαστήματα.

Η θρυλική πριγκίπισσα Σίσσυ αγαπούσε την Ελλάδα και λάτρευε ιδιαίτερα την Κέρκυρα την οποία επέλεξε για να χτίσει το δικό της παλάτι, το γνωστό σε όλους μας Αχίλλειο.

Τα σπάνια φυτά και τα αιωνόβια δέντρα του Μον Ρεπό

Το κτήμα λέγεται πως δεχόταν πολλά σημαντικά δώρα από βασιλικούς οίκους που το επισκέπτονταν. Ανάμεσα σε αυτά ήταν και πολλά σπάνια είδη φυτών.

Έτσι, στους κήπους της έπαυλης υπήρχαν περισσότερα από 2.000 είδη φυτών, πολλά εκ των οποίων μπορεί να βρει κανείς έως και σήμερα.

Εντυπωσιακά είναι και τα αιωνόβια δέντρα που συναντά κανείς κατά την επίσκεψη του, τα οποία παρέχουν φυσική σκιά ακόμα και τους πιο ζεστούς μήνες του καλοκαιριού.

Η ονομασία Μον Ρεπο και η βασιλική οικογένεια

Ήταν το 1864, ύστερα από την Ένωση των νησιών με την Ελλάδα, οπού σε απόφαση του Δήμου Κέρκυρας παραχωρήθηκε το κτήμα και το παλάτι τα οποία χρησιμοποιήθηκαν ως θερινή κατοικία της δυναστείας του Γεώργιου Α’ μέχρι και το 1967 .

Στο διάστημα αυτό ήταν ο ίδιος ο βασιλιάς Γεώργιος Α’ που έδωσε την ονομασία Μον Ρεπό που σημαίνει η ανάπαυση μου

Η γέννηση του συζύγου της Βασίλισσας Ελισάβετ της Αγγλίας

Για πολλούς από τους επισκέπτες του Μον Ρεπο μεγάλο ενδιαφέρον έχει το ότι, στο Μον Ρεπο, σε ένα τραπέζι της κουζίνας του παλατιού, στις 10 Ιουνίου του 1921 γεννήθηκε ο Φίλιππος Μαουντμπάντεν.

Εγγεγραμμένος στα δημοτολόγια της Κέρκυρας, σε ηλικία μόλις 18 μηνών, έπειτα από την εκδίωξη της οικογένειας του από τη χώρα, ταξίδεψε με τους γονείς και τις αδελφές του, με το πλοίο Καλυψώ, όπως φημολογείται, μέσα σε ένα καφάσι και με προορισμό το St Cloud, κοντά στο Παρίσι.

Ενώ η περιπλάνηση του σε σπίτια συγγενών και μεταξύ Γαλλίας, Βρετανίας και Γερμανίας έφτασε σε αίσιο τέλος με την Βρετανική υπηκοότητα, τον γάμο του με την Βασίλισσα Ελισάβετ, στις 20 Νοεμβρίου του 1947 στο Αββαείο του Ουέστμινστερ και την μέχρι και σήμερα μόνιμη κατοικία του, στην Αγγλία δίπλα στην σύζυγος του Ελισάβετ.

Η κατοχή, η μεταπολίτευση και η διεκδίκηση του παλατιού και του κτήματος

Κατά τη διάρκεια της κατοχής, το Μον Ρεπο κατοικήθηκε από τον Ιταλό πολιτικό διοικητή των Ιονίων νήσων, Παρίνι.

Η βασιλική οικογένεια διεκδικούσε το κτήμα και το παλάτι έως και το 1967, ενώ μετά την μεταπολίτευση περιήλθε στον Δήμο Κέρκυρας όπου και παραμένει μέχρι και σήμερα, παρά τις προσπάθειες του Κωνσταντίνου Γλίξμπουργκ μέχρι και το 1991 και τις δικαστικές διαμάχες που δόθηκαν.

Στις 4 Οκτωβρίου του 1992, η κεντρική πύλη εισόδου του Μον Ρεπό άνοιξε επίσημα για τον λαό, ενώ δύο χρόνια αργότερα έγιναν εργασίες αναστήλωσης και ανάδειξης εντός του Μον Ρεπο για  την φιλοξενία της Συνόδου Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών, τον Ιούνιο του 1994.

Το μουσείο, οι αρχαίοι ναοί και το θέατρο «Ρένα Βλαχοπούλου»

Σταθμό στην ιστορία του Μον Ρεπο αποτελεί και η παραχώρηση της έπαυλης στο Υπουργείο Πολιτισμού, για πενήντα χρόνια, για να στεγαστεί το Μουσείο της Παλαιόπολης που πραγματοποιήθηκε με απόφαση του δήμου το 1995.

Το μουσείο ξεκίνησε την λειτουργία του το 2000 και φιλοξενεί ευρήματα σπουδαίας ιστορικής και αρχαιολογικής σημασίας που συνδέονται με το κτήμα του Μον Ρεπο αλλά και την αρχαία πόλη της Κέρκυρας και αντικείμενα που σχετίζονται με την ζωή στην έπαυλη.

Η αρχαία πόλη της Κέρκυρας σύμφωνα με τα αρχαιολογικά ευρήματα εκτείνονταν από την περιοχή Ανεμόμυλος έως και το Κανόνι και είχε δυο λιμάνια, το λιμάνι του Αλκίνοου και το Υλλαϊκό λιμάνι. Η περιοχή που βρίσκεται το κτήμα του Μον Ρεπο αποτελούσε το κέντρο της Παλαιόπολης.

Εντός του Μον Ρεπό υπάρχουν τα ερείπια των αρχαίων ναών μεταξύ των οποίων και αυτά του καλύτερα σωζόμενου ναού, που σύμφωνα πιστεύεται ότι ανήκει στον Απόλλωνα αλλά και του μεγαλύτερου ναού της αρχαίας Κέρκυρας αφιερωμένου στην Ήρα, που βρίσκεται στην δεξιά πλευρά του ανακτόρου.

Πολύ κοντά στο μουσείο μπορεί να βρει κανείς και το παλιό θέατρο «Μον Ρεπό» που ονομάστηκε θέατρο «Ρένα Βλαχοπούλου» το 1997 και το οποίο τους θερινούς μήνες φιλοξενεί αρκετές ενδιαφέρουσες παραστάσεις.

Εντός του Μον Ρεπο θα βρείτε και το γνωστό σε όλους Καρδάκι οπου ντόπιοι και επισκέπτες επιλέγουν για να δροσιστούν στα νερά του τους καλοκαιρινούς μήνες, ενώ αποτελεί μια εκπληκτική διαδρομή και για τους περιπατητές αλλά και για τους ποδηλάτες.

Πηγή

ΑΣΙΘΙΑΝΑΚΗΣ,Δημήτρης, Μον Ρεπο, https://www.kerkyrainfo.gr/nomoskerkyras/monrepo/index.html

ΜΠΟΛΟΒΙΝΗ, Ελένη, Η πραγματικά παράξενη ζωή του πρίγκιπα Φιλίππου, πατέρα του Καρόλου -Γιατί απαρνήθηκε την ελληνική ταυτότητά του,
iefimerida.gr – https://www.iefimerida.gr/news/415189/i-pragmatika-paraxeni-zoi-toy-prigkipa-filippoy-patera-toy-karoloy-giati-aparnithike-tin

iefimerida.gr Μον Ρεπό: Το παλάτι που δημιούργησε ένας έρωτας και διεκδίκησαν πολλοί,

https://www.iefimerida.gr/news/105171/mon-repo-palati-poy-dimioyrgise-enas-erotas-kai-diekdikisan-polloi-eikones

healthyliving.gr, Έπαυλη Μον Ρεπό- Μουσείο Παλαιόπολης: Μια ιστορία 180 χρόνων, https://www.healthyliving.gr

Συνεργάτες
Συγγραφή Κειμένου: Μαρίλια Μακρή
Φωτογραφικό Υλικό: Άντα Κυριαζή
Φωτογραφικό Υλικό: Έντυ Κασταμονίτης
Share this Post

Newsletter

Λάβετε πρώτοι τις πιο πρόσφατες ενημερώσεις του mykerkyra.

Subscribe